ŽENA ZMAJ: Jasmina Marković Karović

jasmina-markovic-karovic

Jasmina Marković Karović je osnivačica, vlasnica i urednica izdavačke kuće Urban reads, koja se u svojoj delatnosti najviše usmerila na izdavanje kvalitetnog štiva iz oblasti omladinske književnosti.  Prošle, 2015. godine, osvojila je nagradu Udruženja poslovnih žena Srbije ’’Cvet uspeha za ženu zmaja’’ u potkategoriji ’samozapošljavanje’’. Sa Jasminom smo razgovarali o ženskom preduzetništvu u Srbiji, ličnom iskustvu, bitnim  koracima u ekonomskom osnaživanju žena, kao i o tome šta za nju predstavlja nagrada koju je dobila.

Kako ste došli na ideju da osnujete svoju izdavačku kuću? Da li ste imali prethodna iskustva u nekoj preduzetničkoj oblasti?

Ideja se izrodila iz ljubavi prema knjizi i gotovo opsesivnog praćenja novih naslova na svetskoj sceni  – u trenutku kada sam shvatila da sam kao tinejdžerka bila gladna novih naslova i da nikako nisam uspevala da utolim tu glad, palo mi je na pamet da je vreme da neko, na nešto drugačiji način, ponudi savremenoj omladini zanimljivo štivo i vrati ih čitanju. Nisam imala iskustva kao preduzetnik, čitavu deceniju pre toga sam provela radeći u marketingu, ali sam imala svesrdnu podršku okoline – a to je nekad najbitnije.

 Koliko je teško biti žena preduzetnica u Srbiji?

Mislim da je u Srbiji često teško biti i žena, a kamoli žena preduzetnica. Iako ja to ne osećam u svom neposrednom okruženju, čini mi se da smo prilično daleko od suštinske i osetne jednakosti među polovima. Otuda i komentari koji jako često prate uspešne žene, a koji se svode na to da je jedini način da žena bude uspešna da bude ljubavnica ili ćerka nekog moćnog muškarca. No dobro, mi smo tu da dokažemo da se gvozdenom voljom daleko može stići i da laganim koracima možemo da počnemo da menjamo svest.

Koji je najbitniji korak u procesu ekonomskog osnaživanja žena?

Ja ću vam reći kako je krenulo kod mene – iz kuće. Mi živimo u vremenu u kome se vrše abortusi kada se sazna da se nosi žensko dete, i to je suština problema koja se kasnije nadovezuje na sve sfere života jedne žene. Dokle god je muško dete u porodici „važnije“, i to često više majkama nego očevima, dotle ćemo mi kuburiti s osnaživanjem žena. Ja ne samo da tako nešto nikada nisam osetila u svojoj kući, već sam rasla s krilaticom da istinska sreća potiče iz slobode izbora. A jedan od najvažnijih elemenata slobode izbora je finansijska nezavisnost. Dakle, mi kao pojedinci treba da činimo sve što je u našoj moći da promenimo viševekovnu percepciju o ulozi žene. Ja to radim na dva nivoa, tako što vaspitavam svoju ćerku da može da radi apsolutno sve što mogu i muškarci, insistirajući na tome da učini sve što može da jednog dana ostvari ekonomsku nezavisnost, i izdajući knjige za tinejdžere u kojima su glavni likovi moderne, osnažene žene za koje ne postoje nepremostive prepreke.

Da li smatrate da postoje neke prepreke koje se mogu ukloniti na institucionalnom nivou, a da bi olakšale ženama da osnuju svoje biznise?

Kada je u pitanju osnivanje sopstvene firme, muškarci i žene su tu u istom položaju. Najveći strahovi su strah od neuspeha i strah od obaveznih dažbina koje moraju da se plate bez obzira na to da li vam je posao startovao uspešno ili ne. Ono što svakako ohrabruje je činjenica da su počeli da se pojavljuju krediti krojeni posebno za žene, delom finansirani od evropskih institucija koje imaju u planu da podrže žensko preduzetništvo i tako urade nešto korisno za žensko pitanje u Srbiji.

Šta je ono najbitnije što neko ko želi da osnuje svoj posao treba da zna, a nikada se nije bavio preduzetništvom?

Najvažnija je svest o tome da se ne može sve i da se ne može odmah. Meni to vrlo teško pada, jer nisam osoba koju krasi strpljenje, ali to je činjenica koju moramo sebi svakodnevno ponavljati. Ništa se ne dešava preko noći, prepreke čekaju na svakom ćošku, ali kada u nekom trenutku shvatimo da se trud isplatio, kad se na kraju dana svedu računi, osećaj zadovoljstva je neprocenjiv.

Šta Vama znači titula “žene zmaja”?

Pre svega činjenicu da u našoj neposrednoj blizini postoje te neke pametne, uspešne i ostvarene žene koje su se okupile oko zajedničkog cilja i rešile da, ako niko drugi neće, prepoznaju i odaju priznanje svojim saborcima, drugim ženama, i na taj način im obezbede dodatnu motivaciju i još koju trunku samopoštovanja da bi mogle da nastave putem kojim su krenule.

Razgovarala: Andrijana Tešić