Udruženom izradom sapuna do ekonomske nezavisnosti

foto_bio idea stanisic_14. i 15.11.2015.U okviru projekta “ONAsnaživanje” Fonda B92 u prostoru udruženja „Udahni život“ u Stanišiću, 14. i 15. novembra održan je drugi deo radionice za ručnu izradu sapuna od prirodnih materijala. Radionica je  namenjena ekonomskom podsticanju i osnaživanju žena, a na njoj je učestvovalo 11 žena iz nekoliko lokalnih udruženja iz Stanišića, Koluta i Sombora.

S obzirom da su se na prvom delu radionice koji je održan tokom avgusta upoznale sa programom Bio Idea Sapuni i dobile znanja o hemijskim karakteristikama sirovina i procesom izrade sapuna, na ovom delu radionice težište je stavljeno na  praktičan rad. Prvog dana dvodnevne radionice učesnice su se oprobale u pravljenju sapuna koristeći prirodne materijale kao što su kozije mleko, začinsko bilje, kakao i kafa. Posebna pažnja je posvećena izradi sapuna za osetljivu kožu i bebi sapunima, kao i sapunima za kupanje i brijanje. Tokom drugog dana učesnice su diskutovale na temu plasiranja svojih proizvoda na tržište, a pored toga bavile su se i osmišljavanjem korporativnih poklona i dekorativnim pakovanjima za sapune. Sve polaznice su pokazale veliko interesovanje i kreativnost, a na kraju su bile zadovoljne dobijenim proizvodima i mogućnostima plasiranja proizvedenih sapuna na tržište.

Kompanija Bio Idea Sapuni funkcioniše po principima socijalnog preduzeća. Primarna delatnost ove kompanije je proizvodnja sapuna od prirodnih sastojaka, a veštinu pravljenja sapuna prenosi kroz franšizne radionice.

Radionica izrade prirodnih sapuna, takođe iz dva dela održana je i u Prigrevici kod Apatina u saradnji sa udruženjem “Dobre panonske vile”, a obe obuke predstavljaju segment projekta “ONAsnaživanje” u okviru koga se organizuju različite radionice koje doprinose ekonomskom osnaživanju žena.

Cilj ovih treninga je da se nezaposlenim, ali i ženama bez radnog iskustva prenesu praktična znanja i veštine kako bi bile u mogućnosti da se međusobno umreže, ostvare prihod i postanu preduzetnice.