Tradicionalno i savremeno u poslastičarstvu

Radionica torti i kolača „Desert“ sa 40 zaposlenih, uglavnom žena, jedinstvena je po brendiranim slatkim proizvodima. Ovde su primenjene najsavremenije italijanske tehnologije u kolačarstvu ali i stari srpski recepti.

Ne postoji statistika o broju žena u biznisu u našoj zemlji koje su ne samo ostvarile postavljene ciljeve, već su prevazišle i sopstvena očekivanja. Razumljivo, uz velika odricanja, neverovatnu energiju, rad i upornost. Prateći profesionalno razvoj biznisa čitave armije žena, stekli smo utisak da je među njima impozantan broj onih koje su pomerile granice osrednjosti, osvajajući visoke standarde proizvodnje u svom sektoru.

Jedna od njih je i Zorica Selaković iz Čačka, vlasnica radionice za izradu torti i kolača „Desert“ (Dessert) , čiji se brendirani proizvodi ne prodaju samo u Srbiji i regionu, već i u nekim evropskim zemljama. U ovaj biznis se upustila 1990. godine, u vreme kad nije kod nas postojala ova vrsta proizvodnje. O tome kako je osvajala tržište Zorica Selaković kaže:

– Bilo je teško u to vreme steći poverenje kupaca i zainteresovati ih za naše slatke proizvode. Bila sam primorana da osmislim način kako da ubedim trgovce da prihvate prodaju mojih torti i kolača i steknu naviku da naš desert kontinuirano kupuju za porodična slavlja i svečanosti.

Kada sa vremenske distance od 23 godine sagleda težinu svoje inicijative, rezultati su očigledni. Startovala je prvo u Čačku, kasnije u Beogradu i drugim gradovima Srbije, ali i u državama bivše SFRJ. Zorica kaže da je na samom početku bilo teško čak i registrovati firmu, jer ova vrsta profesionalne delatnosti nije postojala. Samim tim nije postojala ni šifra delatnosti.

–  Firmu sam morala da registrujem kao pekarsku radionicu. I kad smo uspeli da regulišemo pravne formalnosti, usledile su sankcije i ekonomska kriza sa teškim posledicama u našem poslu. Pekari su imali neke pogodnosti u nabavci plina, goriva i brašna, pa sam se i ja „provlačila” sa njima u dobijanju povlastica.

Međutim, vlasti su brzo uočile da u mojoj proizvodnji nisu neophodne privilegije, pa je otvorena posebna šifra za pravljenje deserta, priseća se Zorica. Tako je firma preregistrovana, i ona danas s pravom može da tvrdi da je jedan od začetnika radioničarske proizvodnje torti i kolača.

Ali, život je pun neizvesnosti. I u privatnom životu doživela je porodičnu krizu. Kad se firma stabilizovala i u njoj našlo radno mesto 35 radnika, uglavnom žena, Zoričin suprug je zatražio razvod braka.

– Taj čin je izazvao velike teškoće u našem biznisu. U trenutku kada sam verovala da sam ostvarila svoj san i ispunila zacrtane ciljeve, obezbedila egzistenciju za školovanje dve ćerke – ostala sam bez uslova za rad. Prostor za mašine i alat za rad preuzeo je moj bivši suprug, zajedno sa 35 zaposlenih.

Međutim, moje radnice su verovale meni, nisu htele da me napuste, imajući u vidu da ću, uprkos svemu, naći energiju i sve početi iznova – priča Zorica.

Zaposleni su joj pružili punu podršku, što je ona shvatila kao moralnu obavezu da ih ne izneveri. Nije htela da izneveri ni svoje kupce, kao ni svoje dve ćerke koje danas rade sa njom. Imala je formiran brend i poverenje kupaca, ali su joj nedostajali prostor i sredstva za rad. Tada je počela njena druga bitka za stvaranje uslova za rad, i to obezbeđivanjem kredita. Posle svega pretrpljenog, „Desert” je razvio uspešnu proizvodnju i stekao uglednu poziciju u poslovnom svetu.

– Uporan rad, znanje i unapređenje delatnosti omogućili su nam da danas posedujemo kafe poslastičarnicu u centru Čačka i dva maloprodajna objekta u Beogradu – kaže Zorica.

Šta je karakteristično za proizvodnju Zoričinih torti i kolača?

Zahvaljujući inovacijama i praćenju svetskih standarda, firma „Desert” može da izvozi proizvode, jer poseduje standarde ISO i HASAP sertifikat. Karakteristično za naše slatke proizvode je i to da se prave po starim receptima uz konsultaciju etnologa, bez aditiva, pa je njihov rok trajanja znatno kraći. Proizvodimo i one sa dužim rokom trajanja, što je pogodno za transport. U toku su pregovori sa Rusijom, Češkom i još nekim evropskim zemljama, tako da postoji mogućnost da ćemo, u najskorije vreme, izvoziti „Desertove” proizvode u nekoliko evropskih zemalja. Naši proizvodi su se već našli na trpezama u mnogim zemljama Evrope, pa čak i Amerike – ističe Zorica Selaković.

Dobitnica brojnih priznanja

Ambiciozna, uporna i kreativna, Zorica Selaković je osvojila niz uglednih nagrada. Između ostalih, nagradu Kapetan Miša Anastasijević, prestižnu nagradu Naj žena u biznisu, koju dodeljuje Privredna komora Kraljevo. Evropska komisija je od pet predloženih kandidatkinja Privredne komore Srbije izabrala ovu poznatu Čačanku za najbolju preduzetnicu u našoj zemlji za 2011. Prethodno je, 2010. godine dobila nagradu Cvet uspeha za ženu zmaja u kategoriji Naj model zapošljavanja žena. Zorica Selaković je, takođe, ambasadorka ženskog preduzetništva u okviru projekta „Evropska mreža ambasadora ženskog preduzetništva. Firma „Desert” je do sada osvojila preko 30 nagrada na raznim sajmovima.

Zorica Selaković je 2010. godine dobila nagradu “Cvet uspeha za ženu zmaja” koju dodeljuje Udruženje poslovnih žena Srbije

Poslastičarsko iskustvo

Učenici Srednje poslastičarske škole u Čačku imaju praksu u našoj radionici. Moje dve ćerke predaju u toj školi poslastičarstvo.Takva saradnja postoji i u drugim gradovima u našoj zemlji, tako da to i nije novina koju smo mi uveli. Moram da istaknem da i studenti Više hotelijerske škole iz Beograda dolaze na praksu u „Desert”. Naša radionica sa 40 zaposlenih, takođe, koristi italijansku opremu i baze za sladoled. Stručnjaci iz italijanskih kompanija posećuju nas kad god doputuju u Srbiju, kako bi se uverili u pravilno korišćenje njihovih proizvoda. Oni, zapravo, predstavljaju novitete svojih kompanija, što je način rada svih inostranih firmi objašnjava Zorica.

Uvek spremna da pomogne

Zorica Selaković ističe da svoje poslovno iskustvo u svakom trenutku treba da podeli sa onim ambicioznim, hrabrim i kreativnim ženama koje žele da započnu sopstveni biznis.Spremna je da svojim dragocenim savetima pomogne svim onim ženama koje su uverene da mogu postići uspeh. U svojoj radionici mnogo radi na edukaciji zaposlenihžena i njihovom usavršavanju u oblasti kolačarstva, a tu su i brojni učenici (iz Čačka) i studenti (iz Beograda) koji u „Dessertu” svake godine obavljaju praksu.

Izvor: Ekonometar