Šta je to propratno pismo?

kako napisati propratno pismoPropratno pismo jeste dokument koji treba da bude priložen uz Vašu radnu biografiju prilikom konkurisanja za posao. Bez obzira da li je naglašeno da se od Vas očekuje i propratno pismo. Jednostavno, većina poslodavaca očekuje da vašu radnu biografiju prati i ovaj dokument.

Osnovna funkcija propratnog pisma jeste da potencijalnog poslodavca uvede u Vašu radnu biografiju. Ovaj dokument treba bliže da objasni navode iz Vaše radne biografije. Naime, dok  radna biografija predstavlja spisak vaših znanja, kvalifikacija i radnih angažmana,  propratno pismo sadrži potpunije informacije o tim podacima.

Propratno pismo mora biti ciljano pisano: obraćate se konkretnom poslodavcu i morate pokazati da razumete s kim komunicirate. Propratno pismo mora imati formu standardnog poslovnog pisma. Pismo započinjete sa „Poštovani“, a završavate sa poslovnim tonom „Srdačan pozdrav“ ili „S poštovanjem“. Bilo da se javljate agenciji za zapošljavanje sa molbom da vas uvrsti u svoju bazu podataka, propratno pismo mora jasno izražavati vaše sposobnosti, kompetitivne prednosti i potencijalan doprinos budućoj kompaniji. Potpuno je pogrešno slati propratna pisma koja su neinformativna, univerzalno iskoristiva za mnoštvo različitih konkursa u različitim periodima vašeg radnog veka. Neadekvatna su i propratna pisma u kojima naširoko pričate o sebi, ličnim informacijama koje nemaju veze s poslom i propratna pisma koja ponavljaju informacije iz vaše radne biografije.

Piše: Uglješa Atanacković, vlasnik agencije za ljudske resurse HR Road