Sajtovi na kojima možete raditi i zaraditi onlajn

Razvoj tehnologije i digitalizacija doneli su čitav niz mogućnosti – kao što su brža komunikacija i veća dostupnost informacija. Osim toga, stvorena je mogućnost za nove poslove, pa tako mnogo poslova možete raditi od kuće – kao slobodnjak (freelancer). Prednost ovakvih poslova je u tome što možete raditi od kuće, ili sa kog god mesta želite, sami kreirate svoje radno vreme, sami birate klijente i saradnike… U zavisnosti od kategorije posla vaša mesečna zarada može biti daleko veća od prosečne plate. Predstavljamo vam sajtove na kojima možete doći do freelance poslova.

online poslovi 1

Upwork je najveća online platforma za freelancere. Ovde možete pronaći posao kao dizajner, pisac, copywriter, programer, prevodilac… Sve počinje od registracije koja je besplatna. Na samom sajtu, postoje detaljna uputstva kako da obavite proces registracije. Nakon što se registrujete, vaš zadatak je da se što bolje predstavite potencijalnim poslodavcima – što ćete učiniti putem svog profila. Ubacite reference koje su bitne za posao koji želite da radite, istaknite znanja i veštine koje posedujete, a koje mogu biti važne poslodavcima, ubacite prethodne radove u svoj portfolio i krenite u potragu za poslom. Poslovi putem Upworka uglavnom se plaćaju po satu, osim ako poslodavac nije označio drugačije – postoje i projekti za koje je određena fiksna zarada. Kada se tek registrujete, cilj vam je da privučete prve klijente i od njih dobijete preporuke i pozitivne ocene koje će vam lakše doneti i neke nove poslove. Da biste kao početnik bili konkurentniji, ponudite boljuu cenu od ostalih – npr. 2 – 3 dolara po satu. Ili, ukoliko vam je neki posao izuzetno zanimljiv, ponudite poslodavcu da ga uradite samo za dobru ocenu, odnosno preporuku. Kasnije, možete zarađivati od 8 do 12 dolara po satu za slabije plaćene poslove, ili od 30 do 50 za bolje plaćene poslove. Isplata se vrši preko samog sajta, a za metod plaćanja možete odabrati neki od metoda za online plaćanja i plaćanja iz inostranstva, a najjdednostavniji i najsigurniji su PayPall, Payoneer ili Skrill. Mnogo korisnih inforancija možete pronaći u online grupi Freelancers in Belgrade , a konkretne savete možete pročitati i na blog.com .

Guru.com je još jedna platforma za freelancere na kojoj možete pronaći onlajn poslove – iz oblasti dizajna, multimedija, pisanja i prevođenja, ali i administrativmne poslove kao što ie unos podataka. Plaćanje se uglavnom vrši putem Pay Pall-a.

Freelancer.com je treća najpopularnija platforma za onlajn poslove. Svaki dan na Freelanceru se objavi oko 1500 poslova, tako da je velika verovatnoća da ćete pronaći nešto za sebe. Princip je sličan kao na Guru.com i na Upworku – poslodavci objavljuju poslove, a kandidati se javljajusa ponudama. Plaćanje je, kao i kod ostalih sajtova ove vrste online – u ovom slučaju možete birati između Freelance Mastercarda (koji možete dobiti nakon što zaradite prvih 30 dolara putem Freelancera), PayPally ili deviznog računa.

Postoje i sajtovi za pronalaženje samo određenih kategorija poslova, pa tako preporučujemo: problogger.net , iwriter.com , copyblogger.com i craigslist.org ukoliko ste pisac, SmashingJobs, wphired – za developere, dizajnere i ostale IT poslove i shutterstock, ukoliko se bavite fotografijom.

Piše: Danijela Pejatović