Radionica organske proizvodnje: Tajne uzgoja čeri paradajza

2 (1)

U sredu, 31. maja sa početkom  od 9 časova, održaće se još dve praktična radionice u okviru programa OnaSnaživanje, u plasteniku socijalnog preduzeća  Dobra bašta u Stanišiću. Kako je u toku poslednje radionice zasađen čeri paradajz, ovom prilikom planirano je da se radionica posveti vezivanju, ali  i oprašivanju, zaštiti paradajz i skidanju zaperaka, dok će učesnice takođe imati prilike da steknu dodatno znanje iz oblasti organske proizvodnje kroz razgovor sa Dalidom Macurom, mentorkom radionice i koordinatorkom proizvodnje udruženja Dobra bašta.

Radionice organske proizvodnje namenjene su devojkama i ženama iz Sombora i okoline, a prethodno znanje iz oblasti organske proizvodnje nije neophodno.

Učešće na radionicama je besplatno, a prijavljivanje se vrši putem telefona 060 40 50 497 ili mejla somborskadobrabasta@gmail.com do 30. maja 2017.

Ovo su peta i šesta praktična radionica koje se realizuju u okviru ovogodišnjeg programa  Radionice organske proizvodnje namenjenih ekonomskom osnaživanju žena i devojaka pripadnica društveno osetljivih grupa iz Sombora i okoline. Radionice su deo šireg programa Fonda B92 „ONAsnaživaje“ u okviru koga je i osnovano socijalno preduzeće Dobra bašta. Tokom ove godine u program Radionica organske proizvodnje za sada se uključilo oko 30 žena i devojaka iz okoline Sombora odnosno Stanišića, Koluta, Baškog Monoštora, Gakova i Kljajićeva.

Praktičnim radionicama prethodila je i teorijska obuka u saradnji sa Poljoprivrednom stručnom službom Sombor, prilikom koje su se učesnice upoznale sa bitnim temama u oblasti plasteničke proizvodnje: Osnove organske proizvodnje, Osnove proizvodnje rasada, Osnovne karakteristike organske proizvodnje paradajza, paprike i krastavaca, Zelenišno đubrenje i plodored u organskoj proizvodnji, kao i Biološka kontrola bolesti, štetočina i korova glavnih povrtarskih vrsta u organskoj plasteničkoj proizvodnji. Takođe, do sada su održane četiri praktične radionice: 1. Pravljenje rasada za čeri paradajza, 2. Dezinfekcija zemljišta, freziranje i pravljenja bankova na zemljište, 3. Sistem za navodnjavanje i zavlačenje folija, 4. Sadnja.
Do kraja juna, planira se organizovanje još jedne praktične radionice odnosno radionica na kojoj će se organizovati Branje čeri paradajza.

Važna napomena: Putni troškovi za učesnice koje nisu iz mesta gde se radionica održava su pokriveni. Neophodno je da polaznice obuke unapred najave organizatorima odakle dolaze i kojim prevoznim sredstvom.

* Projekat Radionice organske proizvodnje (mart – jun 2017) realizuje Fondacija Fond B92 u saradanji sa Poljoprivrednom stručnom službom Sombora i Udruženjem Dobra bašta, a uz finansijsku podršku Australijske ambasade.