Projekat „OnaSnaživanje“ predstavljen na Sajmu obrazovanja Zvonce

Predstavljanje na sajmu_Zvonce

Projekat „OnaSnaživanje“ predstavljen je na beogradskom Sajmu knjiga. Predstavljanje projekta bilo je deo konferencije Socijalno preduzetništvo – održivi poslovni model za žensko preduzetništvo, koja je održana 28. oktobra u okviru Sajma obrazovanja Zvonce. O projektu je govorila direktorka Fonda B92, Marija Čečen.

– Fantastično je bilo učestvovati na ovakvoj konferenciji zato što nisu tako česte prilike da se detaljno čuje koliko mnogo ima dobrih inicijativa iz oblasti socijalnog preduzetništva, koliko su one kreativne i sa koliko entuzijazma se njihovi pokretači bore da ostvare uspeh. Na stranu što je i nama pružena prilika da podelimo sa drugima ono što radimo u ovoj oblasti i porazgovaramo sa ljudima koji su već načinili nekoliko koraka ispred onoga gde smo mi sada o problemima sa kojim su se susretali i kako su ih prevazišli. Sve ove stvari su vrlo dragocene i motivišu na dalji rad, umrežavanje i međusobno pomaganje i saradnju- rekla je Marija, direktorka Fonda B92.

Srbija je zemlja u kojoj je socijalno preduzetništvo u razvoju, a velikim delom bazira se na idejama koje potiču od kreativnih žena. Socijalna ekonomija doprinosi zapošljavanju i socijalnoj integraciji ugroženih kategorija stanovništva, među kojima su i žene u lošem materijalnom položaju, pre svega različitim pristupom, inovacijama i raznovrsnim formama.

Projekat OnaSnaživanje pokrenut je u Sigurnoj kući u Somboru i odnosi se na  ekonomsko osnaživanje žena koje su pretrpele porodično nasilje. Korisnice projekta prošle su niz edukacija i treninga, koji će im omogućiti da lakše dođu do posla ili samozapošljavanja  kroz preduzetništvo i pokretanje sopstvenog biznisa.

Žensko preduzetništvo je inicirano od strane žena koje ga pokrću inovativnim idejama i koje su aktivno uključene u njegovo rukovođenje. Prema rečima Sanide Klarić, direktorke kompanije BioIdea, motivi žena za pokretanje sopstvenog biznisa obično su ekonomska nezavisnost, nemogućnost napredovanja na poslu, briga za porodicu.

Ističući da Srbiji nedostaje Zakon o socijalnim preduzećima, predstavnik Centra za franšizing Privrdne komore Srbije, Milan Ristić rekao je socijalno preduzetništvo u našoj zemlji ima velikog potencijala i da ga treba usmeriti i naći izvore finansiranja. Iako Privredna komora Srbije ne daje finansijska sredstva za pokretanje sopstvenog biznisa, ona pruža podršku razvoju ženskog preduzetništva u vidu brojnih edukativnih seminara.

Konferencija o socijalnom preduzetništvu na Sajmu obrazovanja se održava već treću godinu za redom i to u organizaciji socijalne franšize Bio Idea. Osim OnaSnaživanja na konferenciji su predstavljeni i drugi projekti koji su primeri dobre prakse kada je u pitanju razvoj socijalnog preduzetništva, gde su žene inicijatorke ili ciljna grupa. Neki od njih su Bagel Bejgl, Bio Idea socijalna franšiza, Daj Daj Pelene, Dobra torba, Dobra Bašta i časopis Lice ulice. Pored navedenih, konferenciji su prisustvovale i žene preduzetnice koje su delile svoja iskustva na putu ka ostvarivanju svoje preduzetničke ideje.