Podrška za mame preduzetnice

Keva-Intervju-Jovana2Intervju: Jovana Ružičić, Centar za mame

U svetu u kojem se zajedno borimo za prava i osnaživanje žena, mama i preduzetnica od neprocenjive je vrednosti međusobno umrežavanje, razmenjivanje ideja i podrška. Odličan primer povezivanja mama preduzetnica je Centar za mame, nezavisna, neprofitna organizacija osnovana sa ciljem da podrži mame i da se zalaže za njihova prava. Razgovarali smo sa jednom od mama koja je pokrenula ovu organizaciju. Jovana Ružičić u svom intervjuu za „Onasnaživanje“ govori o Centru, značaju umrežavanja žena, preduzetništvu u Srbiji. 

Kako je i sa kojom idejom nastao Centar za mame?

Centar za mame nastao je pre četiri godine i od tada funkcioniše kao nezavisna i neprofitna organizacija. Ideja kojom se vodi Centar za mame je da nijedna žena ne treba da bude diskriminisana zato što je mama. Trudimo se da pomognemo rešavanje slučaja za slučajem organizovanjem susreta, umrežavanjem i savetovanjem o radu. Smatram da nevladine organizacije nisu lako održive bez dobrih donatora ili sponzora kao izvora finansiranja, a konkurencija je jaka, tako da se za iste moramo boriti kako bismo opstali i nastavili svoju misiju. Plan je da naša organizacija krene putem napretka pa za par decenija postane evropski priznata i obuhvati što veći broj mama.

Šta za Vas znači umrežavanje mama?

Umrežavanje mama predstavlja suštinu misije Centra. Mi jednom mesečnp održavamo besplatne radionice kojima mogu prisustvovati mame koje data tema zainteresuje. Na ovim susretima naše učesnice imaju priliku da se međusobno čuju, razmene iskustva, daju savete i ukažu na greške. Jako česta tema ovih radionica je upravo tema kako biti mama, gde pričamo o majčinstvu, izazovima koje ono nosi, ali i strahovima koje svaka od žena ima u sebi, a koji su u vezi sa kako porodicom i samom ličnošću, tako i sa karijerom.

Koje su prednosti Bazara za mame koji organizujete?

Bazar mama preduzetnica je prvi bazar ove vrste u Srbiji koji ima za cilj promovisanje i međusobno umrežavanje mama preduzetnica. Pored ovoga, još jedna dobra strana Bazara je prilika da mame predstave široj javnosti stvari kojima se bave. Već više od 130 mama preduzetnica predstavilo je svoje kompanije i proizvode na izložbeno-prodajnom Bazaru mama preduzetnica u Beogradu. S obzirom da nam statistika govori da 80% žena u našoj zemlji biznis pokreće iz nužde (zbog gubitka posla iz nekog razloga, koji je često ostajanje u drugom stanju) međusobno umrežavanje mama i razmena iskustava čini Bazar za mame prilikom za ostvarivanje saradnje i pokretanje sopstvenog biznisa. Najvažniji proizvod Bazara su nove ideje i poduhvati umreženih mama koje pokreću posao zajedno, dele ideje, uspehe i greške.

Kako gledate na položaj žena preduzetnica u Srbiji?

Smatram da se položaj žena preduzetnica u našoj zemlji  bitno ne razlikuje od položaja muškaraca preduzetnika jer niko od njih nije na pravi način i dovoljno stimulisan od strane države. Mislim da bi država trebalo da oporezuje male preduzetnike tek nakon ostvarene zarade, posle određenog vremena poslovanja, ili da barem smanji količinu traženog poreza. Mali preduzetnici trebaju podršku i savetovanje kako bi mogli da napreduju. Prema dosadašnjem iskustvu, mala preduzeća redovnije plaćaju poreze, a lošije su tretirani pa iz tog razloga nešto treba promeniti.

Koji bi bio Vaš savet mamama koje žele da se osnaže?

Prema svemu što smo do sada rekli i mom dosadašnjem iskustvu, mislim da mamama nedostaje vera u sebe. Savet koji bih im dala je da pogledaju unutar sebe, da se usredsrede na razvijanje sopstvenog potencijala, da neguju porodicu i vredno rade jer se svaki rad isplati. Žene treba da veruju u sebe i to da svako od nas ima mogućnost da u životu napravi čudo. Preduzetnice su obične mame, ali treba da budu i jarki primeri svojoj deci uz koje oni da rastu, primeri snažnih žena i sposobnih mama.

Razgovarala: Natalija Krstić

Foto: Tamara Zidar (Izvor: www.keva.rs)