Od hobija do poslovne ideje: kako pokrenuti mali biznis

work-791218_1920Imate zanimljiv hobi i želju da ga pretvorite u izvor finansija. Sakupite informacije i krenite u ostavrivanje cilja. Započeti mali biznis iz sopstvene ideje, ali i džepa, danas, čini se, nije tako jednostavno. Sa druge strane, nije nemoguće, uz pažljivo osmišljavanje, planiranje, određena ulaganja i malo sreće. Biznis nije samo za one koji to nose u genima, on je za sve one koji se usude. Imamo neke korisne informacije koje bi budućim preduzetnicima bile od koristi.

Početak je težak- počnite kako valja.
U trenutku kada se odlučite da postanete preduzetnik, budite sigurni u svoju odluku. Imajte pred sobom jasnu ideju onoga što želite i, bar donekle, način na koji ćete to postići. Ukoliko volite ono što radite, automatski posao ide lakše. Odlučite se parspektivu za koju mislite da može doneti rezultate kakave ste zamislili, ne uzimajte neuspeh kao opciju, isplanirajte korake i radite vredno.

Znate šta želite – napravite put ka ostvarenju.
Planiranje je ključni deo uspeha bilo kakve poslovne ideje. Sakupite što više informacija, upoznajte se sa meterijom. Istražite tržište i otkrijte oblasti u kojima možete postići uspeh u vašem okruženju. Prema poslednjim informacijama iz Srpske asocijacije menadžera, najpametnije je svoj novac i napor uložiti u poljoprivredu ili neki zanat.

Kako, koliko i gde- osnovna pitanja koja trebaju odgovor.
Iz Srpske asocijacije menadžera poručuju da možemo razvijati biznis sa minimalnim početnim ulaganjima od 800 evra, pa nadalje. Neki od primera koje navode, a koji zahtevaju najmanja ulaganja su, na primer, usluga pakovanja poklona koja podrazumeva minimalna početna ulaganja od oko 800 evra, uzgoj borovnica sa minimalnim početnim ulaganjem od oko 1.600 evra ili jagoda uz minimalna početna ulaganja od oko 2.500 evra. Ukoliko se, pak, odlučite za otvaranje agencije za knjigovodstvene usluge ili menjačnicu potrebna su minimalna početna ulaganja od oko 2.000 evra, dok se za perionicu automobila procenjuje da bi početna minimalna ulaganja bila oko 2.500 evra. Oko 3.000 evra je planirano početno ulaganje za otvaranje limarske radionice, odnosno 5.000 za kovačku radionicu. Za preduzetničku ideju pokretanja proizvodnje testenina potrebno je oko 5.500 evra, odnosno 8.000 evra za proizvodnju papirnih kesa.

Pronalaženjem adekvatnog načina za realizaciju svoje biznis ideje na korak ste bliže uspehu. Pravilnom procenom svog okruženja i ličnih sposobnosti svaka zamisao koju imate može biti sporovedena u delo. Osmislite svoj biznis plan, isplanirajte finansije, vreme koje vam je potrebno da biste postigli zacrtani cilj.

Na našem sajtu http://onasnazivanje.rs/ možete naći korisne informacije koje vam mogu pomći kako u samom osmišljavanju biznis ideje, tako i u realizaciji, prikupljanu papirologije i pisanju promo i biznis plana. Na istom mestu imate priliku da pročitate i priče onih koji su uspeli da svoj san pretoče u realnost te tako ohrabre i utiču na sve nas koji se još uvek odlučujemo na isti korak. Dakle, osnažite se i krenite napred.

Piše: Natalija Krsić