Nova znanja na dohvat ruke: 14 sajtova za besplatno učenje

sajtovi za besplatno ucenje IFormalno obrazovanje danas nije dovoljan preduslov za pronalaženje posla. Od nas se zahteva da se neprestano usavršavamo, stičemo nova znanja i veštine. Kako privatne škole, kursevi i akademije zahtevaju mnogo vremena i novca, predstavljamo vam sajtove koji će vam pomoći da se besplatno usavršavate iz udobnosti svoje fotelje. Sve što vam je potrebno je želja za učenjem i internet konekcija.

1. FutureLearn.com – nudi obilje besplatnih kurseva iz različitih oblasti, kao što su: strani jezici (pre svega engleski), ekonomija, istorija, marketing, ali i kako da pokrenete i promovišete mali biznis, ili kako da zablistate na razgovoru za posao. Na ovom, kao i na ostalim sajtovima koje preporučujemo potrebno je registrovati se pomoću e-maila i lozinke.

2. Coursera – nazivaju ga i sajtom na kome možete pronaći najbolje kurseve iz različitih oblasti iz celog sveta. U prilog tome govori i podatak da više od 16 miliona polaznika svakodnevno pohađa neki od online kurseva.

3. Classpert.com nudi kurseve iz najrazličitijih oblasti – od kuvanja, preko startapova do novih tehnologija. Osim na engleskom, kurseve možete pohađati na španskom ili ruskom jeziku. Ono što je dobro, jeste da sajtu možete pristupiti preko bilo kog uređaja – od telefona, preko tableta do računara.

4. Curious.com – ovde možete pronaći preko 20 hiljada video lekcija kojima ćete usavršiti znanja i veštine.

5. CodeAcademy je pravo mesto za vas ukoliko želite da naučite osnove web dizajna i(li) programiranja. Sajt je namenjen početnicima, a lekcije su interaktivne.

6. Platzi je takođe namenjen svima koji žele da nauče osnove prograbiranja, web dizajna, ali i marketinga.

7. Code.org je još jedan sajt na kome možete učiti osnove kodiranja. Namenjen je apsolutnim početnicima i uči se uz pomoć jednostavnih tutorijala. Kako su u poslednjih nekoliko godina najviše trraženi poslovi koji se tiču programiranja, web dizajna i generalno novih tehnologija, možda je ovo pravi korak da steknete neke nove veštine koje će vam pomoći prri zapošljavanju ili samozapošljavanju.

8. sedmica.rs je sajt na kome možete učiti na srpskom jeziku! Savladajte PhotoShop, obradu videa i(li) zvuka, 3D modeling, web dizajn i programiranje.

9.Primetili ste da je većina sajtova koje preporučujemo na engleskom jeziku. Engleski je danas manje – više neophodan kada je poslovna komunikacija u pitanju. Zbog toga za učenje ovog jezika preporučujemo sajt http://learnenglish.britishcouncil.org/en/ . Ne samo da možete učiti, već i testirati svoje znanje putem testova i kvizova, koji se nalaze u okviru svake jedinice i lekcije.

10.Još jedan sajt za učenje jezika je Duolingo. Postoji i Duolingo aplikacija za mobilne telefone, tako da možete učiti i u pokretu. Uči se kroz zabavu, pristup je interaktivan, a možete birati između više od 15 jezika.

11. Engleski, ali i druge jezike možete učiti i usavršavati i na sajtu BBC-a. Ovde možete pronaći audio i video materijale za učenje francuskog, španskog, italijanskog, nemačkog, kineskog..

12. Još jedna besplatna baza znanja je sajt iversity.org koji nudi čitav niz različitih (besplatnih) kurseva iz obklasti marketinga, biznisa, komunikacije, ali i opšte informisanosti.

13. Listu završavamo sajtom http://plusacumen.org/, koji postoji od 2012. i na kome možete pronaći čitav niz kurseva za osnaživanje i učenje liderskih i preduzetničkih veština

Još neki od sajtova koji vam mogu biti od koristi su: http://virtuelnaucionica.comhttp://www.opismenise.com http://edublogodak.com

Piše: Danijela Pejatović