Sušenjem i preradom bilja do ekonomskog osnaživanja

trening prerade i susenja voca i povrcaU okviru projekta “ONAsnaživanje“, Fonda B92 održana je dvodnevna radionica na kojoj je devet žena iz Sombora, Riđice i Stanišića imalo priliku unaprediti svoje veštine u vezi sa sušenjem voća i povrća, te lekovitog bilja.

Cilj radionice, održane 8. i 9. oktobra u Stanišiću, bio je upoznavanje sa principima sakupljanja, čuvanja i sušenja biljaka, kao i sa alternativnim načinima gajenja voća, povrća i pečuraka. Prvog dana učesnice su imale priliku da steknu dodatna znanja o prerađivačkim kapacitetima različitih vrsta voća i povrća, te da se  upoznaju sa procesom proizvodnje sirćeta, marmelade i najkvalitetnijeg voćnog vina.

Praktičan rad bio je predviđen za drugi dan radionice, a polaznice su ga iskoristile kako bi proizvele čeri paradajz u ulju i namaz od nekoliko vrsta paprika. Istog dana, učesnicama je prezentovana zakonska regulativa i standardi koji se odnose na ambalažu i  deklarisanje proizvoda.

Obuka je organizovana u okviru projekta Fonda B92 „ONAsnaživanje“, a u saradnji sa Udruženjem žena „Udahni život“. Ovo je jedan od treninga u okviru projekta, a namenjen je ekonomski ugroženim, i ženama koje su pretrpele nasilje.