Šta je biznis plan?

sta je biznis planBiznis plan je dokument koji Vaše želje i ideje pretapa u formalan put ostvarenja. On ocenjuje relevantnost ideje, ispituje njene slabosti, prednosti i održivost same ideje. Izrađuje se za period od jedne do pet godina.

Postoji nekoliko osnovnih pitanja na koji BP treba da da odogovor i to su: stanje kompanije, predmet poslovanja (usluga, roba), stanje konkurencije na tržištu, i finansije (kolika su sredstva potrebna, očekivani prihodi i rashodi i očekivani profit).

Kome je potreban i čemu služi?
Biznis plan je potreban svima koji se bave ili planiraju da se bave privatnim poslom. Najčešće se izrađuje: kada preduzetnik osniva novu firmu, kada preduzeće traži partnere ili konkuriše za određena sredstva kod države, banke ili druge institucije, kada se preduzeće restrutukturiše ili širi. Pored ovih situacija, preporuka je svima koji se bave privatnim poslom da poseduju BP. On često može poslužiti kao putanja koju smo sebi zacrtali, plan koji moramo ispuniti te nećemo delati po inerciji a rezultati će biti lako merljivi.

Kako ga napisati?
Biznis plan je ozbiljna stvar i postoje stručnjaci koji Vam mogu pomoći u izradi istog. Ipak, ukoliko tek razvijate sopstveni biznis i imate ograničena sredstva i želite da konkurišete za Start Up kredit, ispod imate mogućnost da vidite primer jednog Biznis plana.

Izvor: www.iserbia.rs