Socijalnim preduzetništvom do boljeg društva

socijalno preduzetništvoNakon što je socijalno preduzetništvo od strane Evropske komisije prepoznato kao biznis model 21. veka koji uspešno odgovara na sve finansijske, društvene, kulturne i ekološke potrebe zajednica, ova vrsta preduzetništva počinje ubrzano da se razvija i u Srbiji.

Pod socijalnim preduzećem se podrazmeva ono preduzeće koje posluje sa idejom da ostvarenom zaradom ujedno ostvari i socijalnu misiju. Odnosno ostvarivanjem održivih biznis modela nastoje se rešiti problemi zajednice te su ostvareni poslovni prihodi najčešće namenjeni  zapošljavanju teško uposlivih kategorija.

Socijalno preduzetništvo u Srbiji trenutno postoji u formi pojedinačnih inicijativa, kojima se rešavaju problemi nezaposlenosti i socijalne izopštenosti, mada bi moglo da ima mnogo značajniju ulogu u stvaranju novih radnih mesta. Među njima ima najviše preduzeća koje su osnovale osobe sa invaliditetom, zanatskih i sličnih zadruga, poljoprivrednih gazdinstava, nevladinih organizacija koje su registrovane i za privrednu delatnost, preduzeća koja su osnovale nevladine organizacije. Značajan deo  njih ostvario je poslovni uspeh, te dobru saradnju sa kompanijama i javnim sektorom.

Jedno od uspešnih socijalnih  preduzeća je Daj Daj koje se bavi  proizvodnjom trajnih pelena od bambus vlakana, a zapošljava žene starije od 50 godina. Osnovna ideja i socijalna misija preduzeća je da prodajom platnenih pelena ostvari određenu dobit koja se ulaže u dalji razvoj i širenje proizvodnje, proširenje ponude proizvoda za decu i organizovanje dečjih eko festivala, gde bi se pored platnenih pelena, predstavili i drugi domaći proizvođači koji u svom programu imaju ekološke i prirodne proizvode. Sonja Dakić, jedna od dve osnivačice ovog preduzeća objašnjava da do ulaska u posao nisu imale mnogo znanja o socijalnom preduzetništvu.

– Naša ideja je bila da napravimo jednu dobru priču – da svi koji su uključeni na neki način u naš rad budu zadovoljni – žene koje šiju naše pelene, nas dve koje to svakodnevno radimo i na kraju naravno naši korisnici. Osnovna motivacija koja nas je vodila od početka bila je da napravimo jedan dobar proizvod i u tome smo uspele – “Daj Daj” pelene su zdravije za decu i čistije za našu okolinu i to je ono što nas čini veoma srećnim i zadovoljnim danas, osećaj da smo uradile nešto bitno, kaže ona.

Sa ciljem razvoja ovog oblika  preduzetništva postoje i organizacije koje imaju programe za podršku novim generacijama socijalnih preduzetnika. Jedna od njih je InCentar koja primenjuje ideju socijalnog inkubatora. Suzana Ivanović iz te organizacije objašnjava da njihova podrška socijalnim preduzećima podrazumeva da u periodu inkubacije stanari na raspolaganju imaju mentorsku, savetodavnu i finansijsku podršku, besplatne knjigovodstvene i pravne usluge kao i podršku u  promociji i umrežavanju sa drugim organizacijama preduzećima i institucijama.

InCentar podržava one pojedince, udruženja građana i novoosnovana privredna društva u prvoj godini svog razvoja, čija poslovna ideja ispunjava osnovni kriterijum socijalnog biznisa, tj. da je misija poslovanja društvena promena ili stvaranje inovativnih načina za rešavanje određenih društvenih problema, objašnjava Ivanović.

Iako postoje socijalna preduzeća koja uspešno posluju kao i inicijative koje im pružaju podršku treba načiniti još koraka kako bi se ideja uspešno razvijala.  Da bi se iskoristili potencijali ove vrste preduzetništva, neophodno je pre svega sačiniti adekvatan pravni i finansijski okvir za podsticaj razvoja takvih firmi, a koji u Srbiji trenutno nije do kraja definisan. Tek nakon toga može se uspešno povezati društveno odgovorno poslovanje i socijalno preduzetništvo odnosno omogućiti da se ovakva preduzeća uključe u lanac nabavke društveno odgovornih kompanija. Druge mogućnosti njihovog razvoja bile bi pružanje biznis mentorske pomoći mladim socijalnim preduzetnicima i pružanje povoljnijih mikro kredita socijalnim preduzećima.

Piše: Jovana Prešić