Sandra Stanković: Sve se može kad imaš zanat u rukama

1476185_181477928715409_1404331029_nDa otvorim sopstvenu radnju podstaklo me je to što sam radila za čoveka koji me je malo plaćao i danas bar znam zašto radim – kaže uspešna vlasnica ikonopisačke radnje.

Sandra Stanković, vlasnica ikonopisačke radnje je još kao učenica bila pokretač raznih aktivnosti među svojim vršnjacima, i istovremeno je pokušavala da zaradi novac izrađujući razne predmete koje je kasnije prodavala.

U poslu kojim se bavi pronašla se u tridesetim godinama. Završila je srednju trgovačku školu po želji roditelja, i nekoliko godina je radila u trgovinama, butiku i marketu. Pored toga je i slikala, ali o tome tada nije razmišljala kao o poslu od koga bi mogla da živi. Nakon što je završila jednogodišnju školu ikonopisanja, odlučila je da promeni zanimanje, a kasnije i da počne da ga radi samostalno.

– Prvi put sam o tome počela da razmišljam kada sam shvatila da imam u rukama zanat. Da otvorim sopstvenu radnju podstaklo me je to što sam radila za čoveka koji me je malo plaćao. Zašto bih radila za druge kada samostalno mogu da zaradim mnogo više, mogu bolje da organizujem svoje vreme, da budem više sa svojom porodicom, da radim u vreme kada mi odgovara. Iako mnogo više radim od kada sam samostalna, bar znam zašto radim.

Najvažnije je u životu se baviti onim što se voli i u čemu je neko uspešan, smatra Sandra.

– Presudno za početak biznisa je to što sam shvatila da to želim da radim, to što sam pronašla sebe ovde. Shvatila sam da ako već narednih 30 ili 40 godina moram da radim neki posao, onda želim da radim ono što volim i ono u čemu sam uspešna – navodi Sandra, ali naglašava da je i zarada veoma važna:

– To je suština ustvari, taj novac, ljudi za to i rade, a ako čovek radi za druge, pa još za malo para, onda bezvoljan odlazi na posao i nije zadovoljan ni poslom ni kvalitetom života.

U započinjanju sopstvenog biznisa imala je veliku pomoć u Nacionalnoj službi za zapošljavanje, te je na njihovom konkursu za dodelu sredstava za samozapošljavanje dobila novac koji joj bio neophodan za sređivanje prostora za rad i nabavku materijala.

– Da bi se počeo neki posao potrebno je da ga radite zaista kvalitetno, da ste konkurentni s cenama, da imate tržište i da umete da mu se prilagođavate kada je to potrebno. Ali najvažnije od svega je biti uporan. Oni koji su imali više iskustva govorili su mi, nećeš ništa dobiti ako ne tražiš. Traži, zovi, motaj, jedino tako možeš postići to što želiš – ističe ova uspešna kikindska preduzetnica.

Kolika je cena uspeha

– Da bih uspela, moram da radim i po 15 sati dnevno, pa sam na taj način uskratila sebe deci. Izađem iz stana dok spavaju a vratim se kada su već ponovo u krevetu, vidimo se oko pauze za ručak ili nekad rade domaći sa mnom ali jako malo vremena provodim sa njima. Situacija je takva da mora jako mnogo da se radi, smatram da jedan period mora da bude takav dok se ne izborim za svoje mesto u poslu, pa će onda valjda sve biti već lakše – svedoči za Kikindske Sandra Stanković.

Posetite: https://www.facebook.com/ikonopisacsandrastankovic

Izvor: www.ewa.org.rs