Radionice prerade voća, povrća i lekovitog bilja u Sremskoj Mitrovici

IMG_20181011_121558U okviru projekta „ONAsnaživanje“, u sredu i četvrtak 10. i 11. oktobra, održana je Radionica prerade voća, povrća i lekovitog bilja u Sremskoj Privrednoj komori.
Radionicu je vodila Ana Kalušević, istraživačica i saradnica na Poljoprivrednom fakultetu u Beogradu i Institutu za prehrambenu tehnologiju i biohemiju, a učesnice su imale priliku da steknu nova znanja o prerađivačkim kapacitetima različitih vrsta voća, povrća i lekovitog bilja. Pored upoznavanja sa procesom proizvodnje različitih biljnih prerađevina, poput marmelade, voćnih vina, likera, sušenog voća, povrća, lekovitog bilja, itd., jedan segment radionice bio je usmeren na upoznavanje učesnica sa raspoloživim dostupim sredstvima u ovoj oblasti.
Vukosava Tešanović, jedna od učesnica radionice istakla je da joj je radionica korisna, kao i da će joj značiti u budućem radu. Kako je rekla „posebno interesantan i koristan deo radionice bio je onaj u kom smo učile o razlikama između različitih proizvoda od voća kao što su marmelada, pekmez i džem, kao i pravilima koja važe za deklarisanje ovih proizvoda“. Pored toga, ona je takođe istakla da je radionica pozitivno uticala na njenu motivaciju da se dalje usavršava i stiče znanja u oblasti tehnologije hrane, ali da pored proizvodnje kvalitetnog proizvoda, pažnju treba posvetiti i brendiranju.
Radionica je takođe motivisala i Snežanu Nagradić koja sada sve više razmišlja o početku proizvodnje rukole. „Radionica je bila pre svega pristupačna, i na razumljiv način nam približila brojna pravila u oblasti tehnologije hrane, a predavačica je podelila i dosta korisnih i praktičnih saveta o uzgoju konkretnog voća, povrća i bilja. Ja sam već neko vreme zainteresovana za proizvodnju rukole, i na ovoj radionici sam imala priliku da o tome porazgovaram sa Anom, kao i da dobijem preporuke za dalji rad“.
Drugi ciklus projekta ONAsnaživanje (2017 – 2019) sprovodi se u Pančevu i Sremskoj Mitrovici i usmeren je na ekonomsko jačanje žena iz lokalnih ženskih udruženja, žena koje su preživele nasilje i onih iz socijalno ugroženih kategorija. Pored mnogobrojnih treninga koji se organizuju u cilju jačanja veština neophodnih za ekonomsku samostalnost i osnaživanje žena, projekat podrazumeva i osnivanje socijalnih preduzeća u ovim gradovima, kao i dodelu mini grantova za najbolje biznis inicijative žena.
ONAsnaživanje se realizuje u saradnji sa gradskim upravama Pančeva i Sremske Mitrovice, lokalnim Centrima za socijalni rad, Sigurnim kućama i lokalnim udruženjima žena.
Kao i prethodne radionice koje su održane u Sremskoj Mitrovici, i ova radionica oganizovana je uz podršku Privredne komore Sremskog okruga.