Radionica organske proizvodnje: Sadnja čeri paradajiza

vest sadnja čeri paradajizaU petak, 28. aprila 2017 sa početkom u 9 časova, održaće se još jedna u nizu praktičnih radionica organske proizvodnje u okviru programa OnaSnaživanje. Na ovoj radionici, učesnice će imati priliku da steknu znanja iz oblasti organske proizvodnje i učestvuju u sadnji čeri paradajza u plasteniku Udruženja Dobra bašta u Stanišiću (Ul.Dobrovoljačka 23).

Radionice organske proizvodnje koje se organizuju u okviru programa OnaSnaživanje namenjene su ženama i devojkama iz Sombora i okoline.

Učešće na radionicama je besplatno, a prethodno znanje iz oblasti organske proizvodnje nije neophodno.

Prijavljivanje za pohađanje radionice je obavezno, i vrši se putem telefona 060 40 50 497 ili mejla somborskadobrabasta@gmail.com.

Rok za prijavu za pohađanje radionice je četvrtak, 27. april 2017. godine.

Ovo je četvrta praktična radionica u okviru šireg programa OnaSnaživanje, namenjenog ekonomskom osnaživanju žena i devojaka pripadnica društveno osetljivih grupa iz Sombora i okoline, a u okviru projekta „Radionice organske proizvodnje“ koji se realizuje od marta do juna 2017 godine. U obukama koje se održavaju od marta 2017, do sada je učestvovalo preko 20 žena i devojaka iz okoline Sombora, odnosno Stanišića, Koluta, Baškog Monoštora, Gakova i Kljajićeva.

Praktičnim radionicama prethodila je i teorijska obuka u saradnji sa Poljoprivrednom stručnom službom Sombor, prilikom koje su se učesnice upoznale sa bitnim temama u oblasti plasteničke proizvodnje: Osnove organske proizvodnje, Osnove proizvodnje rasada, Osnovne karakteristike organske proizvodnje paradajza, paprike i krastavaca, Zelenišno đubrenje i plodored u organskoj proizvodnji, kao i Biološka kontrola bolesti, štetočina i korova glavnih povrtarskih vrsta u organskoj plasteničkoj proizvodnji. Takođe, do sada su održane i dve praktične radionice: Pravljenje rasada za čeri paradajza i Dezinfekcija zemljišta, freziranje i pravljenja bankova na zemljište, Sistem za navodnjavanje i zavlačenje folija.
Do juna, planira se organizovanje još tri praktične radionice: Vezivanje paradajza, Oprašivanje, zaštita i čupanje zaperaka i Branje.

Važna napomena: Putni troškovi za učesnice koje nisu iz mesta gde se radionica održava su pokriveni. Neophodno je da polaznice obuke unapred najave organizatorima odakle dolaze i kojim prevoznim sredstvom.

Za više informacija i učešće na radionicama, sve zainteresovane žene i devojke mogu se prijaviti pozivom na telefon 060 40 50 497 ili putem mejla onasnazivanje@fondb92.org.

* Projekat Radionice organske proizvodnje (mart – jun 2017) realizuje Fondacija Fond B92 u saradanji sa Poljoprivrednom stručnom službom Sombora i Udruženjem Dobra bašta, a uz finansijsku podršku Australijske ambasade.