Projekat “ONAsnaživanje” predstavljen na skupu u Amsterdamu

Direktorka Fonda B92 Marija Čečen

Fond Ujedinjenih nacija za borbu protiv nasilja prema ženama (UNTF) otpočeo je obeležavanje 20 godina rada i dodeljivanja grantova organizacijama iz celog sveta u ponedeljak, 25. aprila u Amsterdamu. Na skupu koji je upriličen tim povodom, pored predstavnika UNTF-a, Vlade Holandije, civilnog sektora ove države, kao i socijalnog preduzeća SeeMeOrg, govorila je i direktorka Fonda B92 Marija Čečen. Ona je zvanicama na skupu predstavila uspešno realizovan projekat ONAsnaživanje kojem je finansijska podrška i poverenje poklonjeno upravo od strane ovog Fonda Ujedinjenih nacija. Fond B92 jedna je od ukupno 426 organizacija iz 136 zemalja iz celog sveta koje su u proteklih 20 godina podržane od strane UNTF-a, a koja je na ovoj svečanosti imala priliku da predstavi rezultate svog projekta.

– U protekle dve i po godine u Srbiji smo pilotirali projekat „ONAsnaživanje“ čiji je primarni cilj ekonomsko osnaživanje žena koje su preživele nasilje. Pokrenuli smo novu uslugu ekonomskog osnaživanja žena u Sigurnoj kući u Somboru, a  kako bi nova usluga bila samoodrživa, osnivali smo socijalno preduzeće “Dobra bašta“ čija je primarna delatnost proizvodnja organskog povrća. Predviđeno je da se profitom ostvarenim od prodaje, ulaže u edukaciju žena  koje su preživele nasilje. Tokom realizacije projekta bili smo suočeni sa mnogobrojnim izazovima, ali smo jako zadovoljni naučenim lekcijama i jako se radujemo mogućnosti za repliciranje ovog modela u drugim gradovima Srbije  – objasnila je direktorka Fonda B92.

Projekat  „ONAsnaživanje“ je inicirao Fond B92, a sprovodi se u partnerstvu sa Centrom za socijalni rad Sombor i SMART kolektivom, i u saradnji sa udruženjima iz Sombora i njegove okoline kao što su „Udahni život“, „Somborska inicijativa“ i „Panonske dobre vile“.

Pokrajinski sekretarijat za privredu, zapošljavanje i ravnopravnost polova i Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu pružaju institucionalnu podršku razvoju nove usluge ekonomskog osnaživanja žena u Vojvodini.