Održana prva radionica u okviru projekta „Osnaživanje žena na tržištu rada i razvoja malih biznisa“

U subotu 7. decembra u prostorijama Udruženja „Mitrovačka dobra bašta“ u Grgurevcima održana je radionica standardizacije recepture za nove proizvode udruženja u okviru projekta „Osnaživanje žena na tržištu rada i razvoja malih biznisa“.

Radionici je prisustvovalo šest žena, a obuku je održao dr Mile Veljović asistent na Poljoprivrednom fakultetu u Beogradu i predsednik  Prehrambeno-tehnološkog saveta Srbije. Učesnice su uz podršku tehnologa imale priliku da isprobaju recepture za proizvodnju zdravih džemova, namaza i sokova od različitih sirovina. Akcenat je bio na kreiranju domaćih recepata bez konzervansa, aditiva i šećera koji su namenjeni najširoj populaciji, a posebno onima koji vode računa o zdravoj ishrani.

Radionice recepture 8

Radionica recepture 2

Projekat „Osnaživanje žena na tržištu rada i razvoja malih biznisa“ usmeren je na ekonomsko osnaživanje žena kroz organizaciju raznih obuka za sticanje konkretnih veština (radionice organske proizvodnje, prerade voća i povrća, veza, šivenja i sl), ali i radionica ličnog razvoja i usavršavanja (radionice veština prodaje, promocije, prezentacije, vođenje administracije u udruženju, unapređenja poslovanja, razvoja i razrade biznisa itd). Namenjen je ženama koje su preživele nasilje – bivšim i trenutnim korisnicama sigurnih kuća, ženama sa sela i onim ženama koje pripadaju ekonomski ugroženim kategorijama stanovništva. Radionice i obuke koje će pomoći ženama da postanu konkurentnije na tržištu rada, održavaće se periodično do kraja 2020. godine u tri socijalna preduzeća koja su ranije osnovana u okviru programa ONAsnaživanje – Ruke u Pančevu, Somborska dobra bašta u Stanišiću i Mitrovačka dobra bašta u Grgurevcima, ali će uključiti i tri nova grada – Valjevo, Kruševac i Zaječar.

Projekat je podržan od strane Agencije Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena u Srbiji (UN Women) u okviru projekta „Ključni koraci ka rodnoj ravnopravnosti“, koji finansira Evropska unija.

Kljucni koraci ka rodnoj ravnopravnosti_logo_transparent bg_ENG-14