Majstorice u muškom poslu

Iz Srbije, zemlje u kojoj su poslovi i dalje u većini slučajeva podeljeni na muške i ženske, u kojoj je patrijarhat i te kako zastupljen, i u kojoj je žensko preduzetništvo tek u povoju, dolazi neobična priča o dve mlade žene koje se bave jednim takvim “tipičnim muškim poslom” – reparacijom i redizajnom nameštaja, izradom unikatnih predmeta od drveta, reciklažom i restauracijom.

1604831_1636490146619654_1241670972731010601_nNa uglu Ugrinovačke i Tršćanske u Zemunu nalazi se radionica “Dve stolice i majstorice” dizajnerki Mile Rosić (31) i Sanje Andrejević (32). “Iako se interpretira kao muški posao, žena može i te kako dobro da ga radi, tako da su to samo predrasude i mi se ne obaziremo na to”, odgovara ovaj dvojac na naše pitanje šta kažu onima koji tvrde da se bave muškim poslom.

Dodaju da je posao kojim se bave u osnovi težak, jer se zasniva na fizičkom radu i dobroj organizaciji. “Najvažnije je da voliš ono čime se baviš i da to radiš profesionalno, bez obzira da li si muškarac ili žena”, ističu naše sagovornice.

S obzirom na vrlo tešku ekonomsku situaciju u zemlji, veliku nezaposlenost, manjak interesovanja za žensko preduzetništvo, Mila i Sanja ukazuju da je bilo kakav vid poslovanja u Srbiji izazov, pogotovo kada se kreće od nule. A njih dve su upravo krenule od nule – našle prostor za radionicu, opremile je svim neophodnim alatima, sirovinama za obradu i materijalima, svakodnevno pronalaze stari nameštaj, konkurišu za projekte, izlažu na izložbama…

“Posao kao takav zahteva mnogo žrtvovanja, vremena i posvećenosti. Nijedan početak nije lak, ali nastojimo da odgovorimo na sve izazove koji su pred nama”, kažu Danasove sagovornice. Njihova ideja je od početka bila da stvore jedinstvene komade od već postojećeg materijala, “kako bi se udahnuo život nečemu za šta se smatra da je svoju funkciju izgubilo”.

“Nastojimo da vratimo prvobitan sjaj komada koji obrađujemo, kao i da ostavimo lični dizajnerski pečat. S druge strane, kupac po veoma povoljnoj ceni može sebi da omogući komad nameštaja sa unikatnom vrednošću i adekvatnom namenom i upotrebom”, ističe Mila, dok Sanja dodaje da u Beogradu ima dosta kvalitetnog, ali starog nameštaja, kojem je neophodno osveženje, popravka ili restauracija.

“S druge strane, nameštaj koji se ranije proizvodio znatno je kvalitetniji od industrijskog koji je danas u ponudi. Radio se ručno i od punog drveta. U nama se prosto javila želja da oživimo taj princip, da radimo na očuvanju tradicije i vodimo računa i o životnoj sredini”, objašnjava Sanja.

Na pitanje kako dolaze do starih stvari, Mila kaže da rade komade po porudžbini, a da kada rade svoje unikatne komade, “obično otkupljujemo sirovine ili nam prosto neko donira stvari koje su mu suvišne”.

Rade i na tome da recikliraju i redizajniraju stari drveni nameštaj. “Uskoro počinjemo da štampamo i naš materijal za tapaciranje sa unikatnim dizajnom, koji će našem nameštaju dati svojstveni pečat”, poručuju dve majstorice i kažu da su im planovi da napreduju u poslu kojim se bave i šire ekološku svest.

Nagrada, izložba, radionica za romsku decu

“Prošle godine smo osvojile drugu nagradu na regionalnom takmičenju za Zelene ideje, na konkursu za najbolji zeleni, odnosno ekološki biznis, koju organizuje Trag fondacija iz Beograda u saradnji sa Erste bankom i Rokfeler fondacijom. To nam je omogućilo da se dalje razvijamo i ulažemo u posao, a i otvorilo vrata za druge saradnje, izložbe i projekte. Na primer, izlagale smo u Kulturnom centru Grad, sarađujemo sa organizacijom Alfa koja se bavi opismenjavanjem romske populacije, držimo stolarske radionice”… kažu Mila Rosić i Sanja Andrejević, “Dve stolice i majstorice”.

Autorka: Jelena Diković

Izvor: www.danas.rs