Lak način da naučite engleski

engleski (2)Znanje engleskog jezika jedan je od preduslova za pronalazak boljeg posla. U pitanju najrasprostranjeniji jezik na planeti, pa ne čudi  činjenica što gotovo svi oglasi za posao kao jedan od uslova navode i znanje engleskog jezika. Ono što je važno jeste da engleski možete savladati za vrlo kratko vreme i to bez skupih privatnih časova, jer je većina materijala za učenje dostupna na internetu. U sledećem tekstu vam predlažemo nekoliko sajtova koji vam mogu pomoći da naučite ili usavršite  ovaj jezik.

http://www.engleskizapocetnike.com/ je pravi sajt za vas ukoliko ste apsolutni početnik kada je ovaj jezik u pitanju. Sajt čak sadrži kategoriju namenjenu deci. Veliki broj tekstova, video klipova i lekcija pomoći će vam da savladate osnove engleskog jezika.

http://learnenglish.britishcouncil.org/ je sajt British Council-a. Ovde engleski možete učiti kroz audio i video materijale, tekstove i lekcije. Utvrđeno znanje možete proveriti kroz testove, a možete se i zabaviti igrajući različite igrice. Postoji nekoliko nivoa – shodno vašem znanju, a British Council ima i nekoliko podsajtova, kao što su

LearnEnglishTeens i LearnEnglishKids – za decu i tinejdžere, ali ukoliko ste početnik i vi možete probati da učite kroz neku od ovih kategorija.

http://www.breakingnewsenglish.com/ je još jedan koristan sajt na kome mogu učiti ljudi sa različitim nivoima znanja. Postoje tekstovi i audio zapisi tih tekstova, pa kroz čitanje možete učiti reči, a a slušanjem mp3 audio zapisa vežbati pravilan izgovor.

http://learningenglish.voanews.com/ je sajt u okviru Voice of America i na njemu možete učiti tzv. „američki engleski“, tj. onakav kakav se govori na području SAD. Osim što ćete učiti engleski jezik, steći ćete nova znanja iz različitih kategorija, jer tekstovi na sajtu pokrivaju čitav niz različitih oblasti, kao što su biznis, ekonomija, nauka, tehnologija, zdravlje, istorija…

http://www.rosettastone.com/ je sajt na kome je potrebno da se registrujete putem e-maila i onda su vam dostupni različiti materijali za učenje. Ovde je samo deo materijala dostupan besplatno, dok je za nešto više informacija i veći pristup alatima za učenje potrebno platiti oko 200 dolara za učenje od 24 meseca.

https://english-online.rs/ je još jedan zabavan način za učenje engleskog. Na ovom sajtu kroz popularne pesme  i tekstove učite i usavršavate ovaj jezik.

Bez obzira na to koliko znanje posedujete, bitno je da znate da engleski nije bauk. Većina nas ga je učila u školi, pa vam je verovatno dovoljan samo mali podsetnik da aktivirate svoje znanje.

Osim besplatnih sajtova za učenje, ovaj jezik možete savledati i kroz neke svakodnevne aktivnosti, kao što su:

– Gledanje filmova i(li)serija bez prevoda

– Slušanje pesama izvođača sa engleskog govornog područja – učenje kroz nuziku svakako je zabavno

– Komunikacija s prijateljima – zamolite bliske osobe koje poseduju neko znanje engleskog jezika da vam pomognu u učenju, pa povremeno komunicirajte sa njima na engleskom.

Potrebno je malo vremena, truda, volje i vežbe i bez teškoća ćete savladati ovaj jezik.

piše: Danijela Pejatović