Kratak vodič kroz najčešće greške u pisanju biografije

Radna biografija bi trebalo da bude prvi korak ka zapošaljavanju, a neke od greška koje pravimo zapravo nas već u startu isključuju kao potencijalnog/u kandidata/tkinju za određeno radno mesto. Kako biste osigurali sebi dobru startnu poziciju, potrudite se da izbegnete neke od najčešćih grešaka koje većina pravi u pisanju i slanju radne biografije.

keyboard-597007_1920U nastavku teksta vam predstavljamo te sitne omaške, lapsuse i zablude koje bi trebalo da izbegnete i  na taj način se osigurate da poslodavac uopšte uzme vašu prijavu u razmatranje.

 • Pišite u trećem licu ili pasivu. Ovim se odaje utisak objektivnosti. Kada pišete u trećem licu, nemojte koristiti lične zamenice. Primer: „završen kurs šivenja“ zvuči mnogo bolje od „ona je završila kurs šivenja“.
 • Gramatičke greške vam se nikako ne smeju potkrasti. Ovim upućujete poslodavca na to da ste nepismena ili nemarna osoba. Kako biste bili sigurni da niste prevideli kakvu slovnu ili gramatičku grešku, dajte svoj CV nekome da ga pregleda i uputi vas na moguće nedostatke.
 • Nemojte lagati. Laganje može dovesti do neprijatnih situacija na samom razgovoru za posao, ako do njega uopšte i dođe u slučaju da je poslodavac prethodno proverio podatke koje ste mu poslali i utvrdio da su netačni.
 • Ne budite preopširni. Preporučujemo da svoj CV prilagodite svakom aktuelnom konkursu za posao i izbacite informacije koje nisu bitne za poziciju na koju se prijavljujete, kako biste u njemu istakli baš ono što će vam na tom konkursu obezbediti “zeleno svetlo”. Biografija ne bi trebalo da bude duža od jedne do dve A4 strane, kako njeno čitanje poslodavcu ne bi bilo zamorno.
 • Nemojte dozvoliti da vaša biografija izgleda nepregledno. Osmislite strukturu i  jasno izdvojite celine kako bi CV na prvi pogled delovao pregledno i privlačno. Informacije ređajte po logičnom redosledu, obrnuto hronološki (dakle prvo fakultet, pa srednju školu).
 • Nikako ne koristite puno različitih fontova niti veličina slova, kao ni više različitih boja. Tako vaša biografija deluje neozbiljno i previše napadno. Potrudite se da koristite jedan font, jednu boju i eventualno dve veličine slova, jednu za tekst, drugu za naslove celina.
 • Fotografije sa proslava i zabava nikako ne bi smele da budu deo vašeg CV-ja. U slučaju da želite ili je od vas traženo da stavite fotografiju u svoj CV potrudite se da ona bude dovoljno profesionalna i da vas predstavi kao poslovnu, pouzdanu i prijatnu osobu.

A evo i nekoliko saveta na šta bi trebalo da obratite pažnju prilikom slanja vaše prijave:

 • Vaša imejl adresa bi trebalo da bude profesionalna (najbolja opcija bi bila kada bi ona glasila ime.prezime).
 • Kada se prijavljujete elektronskim putem nikako nemojte slati svoju biografiju u telu mejla. Šaljite je u prilogu (attachment-u) i uvek je naslovite svojim imenom i prezimenom (npr. jovana_jovanovic) kako bi poslodavcu bilo lakše da pronađe vašu u moru ostalih prijava.
 • Naslov i telo imejla nemojte nikako ostavljati prazne. U telu mejla možete napisati svoje propratno pismo, a u slučaju da i njega šaljete kao prilog, potrudite se da u telu mejla bar pozdravite onoga kome šaljete mejl i naznačite za koju poziciju se prijavljujete. Dodatni savet: uvek prvo zakačite priloge u mejl, pa onda popunjavajte naslov, telo imejla i adresu na koju šaljete prijavu kako vam se ne bi dogodilo da pošaljete prijavu bez priložene biografije i propratnog pisma.
 • U slučaju da prijavu šaljete poštom, vaša biografija i propratno pismo bi trebalo da budu odštampani crnim slovima na belom papiru i uredno spakovani u kovertu.

Na linku navedenom ispod možete pogledati primere dobrih biografija koji bi vam mogli pomoći u izradi vaše.

http://www.cvprimeri.com/

Piše: Andrijana Tešić