Fotografija za radnu biografiju

fotografija za radnu biografiju

Kada u Google pretrazi ukucate pojam „CV fotografija“ pretraživač Vam ponudi  235.000 rezultata, među kojima možete pronaći mnoge članke, mišljenja HR menadžera, savete i forum diskusije na ovu temu. Iako postoji ovako veliki broj rezultata pretrage samo na našem jeziku, u svojoj radnoj praksi i dalje dobijam fotografije sa letovanja, one ukrašene ruzmarinima sa izuzetno jakom dekorativnom šminkom ili čašicom u ruci, a ne tako retko i one iz večernjih izlazaka potencijalnih kandidata.

Svakako odluka hoćete li dostaviti Vašem potencijalnom poslodavcu svoju fotografiju ili ne je uvek na vama koji pakujete svoju biografiju na put poslovnog uspeha. Moja preporuka je da se u ovakvim slučajevima obratite profesionalcima, jer CV predstavlja „vašu ulaznicu“ i mogućnost da vas potencijalni poslodavac pozove na razgovor za posao i uvrsti u dalji krug selekcije, ostalo je na Vama, znanju, sposobnostima i veštinama koje možete ponuditi poslodavcu.

Fotografija za CV treba da bude poslovna poželjno sa osmehom i fotografisana na neutralnoj pozadini. Ukoliko nemate priliku da ovakvo fotografisanje prepustite profesionalnom fotografu dovoljno je da se poslovno obučete i zamolite nekoga ko vas može fotografisati, kao pozadinu možete iskoristiti zid sobe ili jednostavno nalepiti beli papir iza vas.

Piše: Uglješa Atanacković, vlasnik agencije za ljudske resurse