“DajDaj” pelene od bambusa – jedinstven proizvod na tržištu

Sonja Dakić i Violeta Matijević jedine u Srbiji proizvode pelene od bambusa. Pionirski poduhvat traje već 6, a inovativne pelene “DajDaj” na srpskom tržištu prisutne su već 4 godine. Iako su kapaciteti male radionice u Kaluđerici veći od trenutne potražnje, sve više roditelja za svoju decu bira pelene od bambusa.

– Osnovno pitanje koje postavljamo roditeljima koji dođu da vide naše pelenice je: Šta biste vi radije nosili – meke, pamučne gaćice ili plastične jednokratne – 24 sata dnevno u periodu od 2 godine? – kažu nam ove preduzetnice.

Pelene od bambusa su višekratne perive pelene, čija je upotreba identična korišćenju jednokratnih pelena, osim što ih posle upotrebe umesto u đubre odlažete na pranje. Napravljene su od bambusa, koji poseduje antibakterijska svojstva, što znači da nema osipa, alergija i infekcija. Ako do sada niste čuli za njih, verovatno ne znate da je njihova upotreba dva do tri puta jeftinija od jednokratnih pelena na koje smo navikli. Istovremeno, ne proizvode nikakav otpad, pa su pre dve godine, odlukom Ministarstva energetike, razvoja i zaštite životne sredine “DajDaj” pelene dobile Eko znak i time postale prvi tekstilni proizvod u Srbiji s tim obeležjem.

Otkud pelene od bambusa u Srbiji?

Za sve je “kriva” mala Zara, Sonjina ćerka, koja je sa dva meseca na poklon dobila pelene od bambusa. Kad ih je prerasla, roditelji su krenuli u potragu za novim, ali su za srpsko tržište bile nepoznanica. Iz inostranstva nisu mogli da ih poruče, najbliže rešenje pronašli su u Hrvatskoj, a onda došli na ideju da ih sami proizvode. Još uvek na porodiljskom odsustvu, Sonja je sa kumom Violetom, koja je tada imala radnju bebi opreme, sa kako kaže “vrlo malo praktičnog znanja krenula u avanturu preduzetništva”. Sopstvena sredstva uložile su u nabavku materijala, kupovinu mašina, angažovale žene i pokrenule proizvodnju u Sonjinoj porodičnoj kući.

– Bio je veliki izazov dovesti pelene od bambusa u Srbiju. Obično svi pomisle na stare tetra pelene koje su naše majke koristile za nas, otkuvavale i peglale po ceo dan. Upravo zato se trudimo da što više ljudi vidi kako one izgledaju, kako se koriste i da saznaju o svim njihovim prednostima. Naša najbolja reklama je preporuka mame koja ih koristi, ona će pokazati svojoj drugarici kako izgledaju, dati joj neku da proba i kada nova mama vidi kako to zaista nije nikakva muka razmisliće i sama da ih kupi za svoje dete.

Za jednu bebu, kaže Dakić, dovoljno je oko 20 platnenih pelena od bambusa. Prave ih u univerzalnoj veličini tako da jedna pelena odgovara bebi od rođenja do perioda odvikavanja, a ukoliko se održavaju prema uputstvima jedan paket platnenih pelena može koristiti i dvoje, troje dece. Peru se u mašini sa 1/3 predviđene doze praška, bez omekšivača i izbeljivača, mogu se i sušiti mašinski i ne peglaju se.

Prodaju se u pakovanjima od dve ili pojedinačno, a cena zavisi od modela. Kreću se od 980 dinara do 1.650 dinara po komadu, pa Dakić kaže da je ušteda višestruka u odnosu na trošak jednokratnih. Jedina mana je što sve pelene kupujete odjednom pa imate inicijalno veći trošak.

– Pelenice koje sam ja dobila za moju ćerku je nosilo troje dece i na kraju smo ih poklonili dalje. To je velika ušteda u današnje vreme, ako znamo da se za jedno dete u Srbiji potroši blizu 1.000 EUR za jednokratne pelene. Ono što je meni kao majci bilo veliko rasterećenje jeste da korišćenjem platnenih pelena nisam imala osećaj da svoj novac svakodnevno bacam u đubre. Ono što takođe, većina roditelja ne zna jeste da jedno dete iza sebe ostavi 5.000 prljavih jednokratnih pelena, što iznosi oko 1 tone bionerazgradljivog otpada. Osim toga, za mene je korišćenje platnenih pelena za moje dete bilo pitanje zdravog razuma, kao što gledam kada kupujem garderobu kog je sirovinskog sastava materijal od koga je napravljena, bilo mi je logično da bebu, koja ima osetljiviju kožu, “upakujem” u nešto što ne sadrži hemikalije.

Za proizvodnju “DajDaj” pelena od bambusa sve, osim etikete i lastiša, za sada se uvozi. Svi materijali sa kojim rade poseduju “Oeko Tex” sertifikat koji potvrđuje da materijal ne sadrži štetne sastojke i da može doći u direktan kontakt sa nežnom bebinom kožom. Bambus vlakno koje koriste, radi se po specijalnoj porudžbini za njih, i to je, kaže Dakić, ono što mame prepoznaju pri prvom dodiru materijala.

“DajDaj” briše granice

Od simpatične preduzetničke ideje, “DajDaj” pelene postaju prepoznatljiv domaći brend na kome radi 5 žena, primer da i u Srbiji malo preduzeće može napraviti vrhunski proizvod. Njihov sajt je za 4 godine posetilo više od 50.000 ljudi, a osim online i prodaje u “Aksa” robnim kućama, pelene se mogu pazariti i u centru Beograda gde imaju kancelariju u koju mame mogu da dođu, vide sve modele uživo i pitaju sve što ih interesuje. Sugestije korisnika nikad ne doživljavaju olako, pa do kraja godine planiraju da prošire paletu proizvoda.

Interesovanje ne jenjava, a ponude stižu i iz inostranstva.

– Shodno rastu potražnje planiramo i povećanje proizvodnje, a naš sledeći korak je prodaja izvan granica Srbije. Za sada šaljemo pojedinačne pošiljke, a u narednih godinu dana planiramo da dogovorimo distribuciju za Hrvatsku, Bosnu i Makedoniju. Putem programa za investicije koji smo prošli u okviru Impact Hub mreže napravili smo kontakte i u Evropi i u narednih 6 meseci videćemo šta će se dogoditi na tom planu. Znamo da imamo dobar proizvod koji ima svoje mesto na stranom tržištu, a konkurentan je po ceni i kvalitetu – kaže Dakić.

Ove jeseni “DajDaj” pelene će se predstaviti na Porodičnom, Festivalu cveća i Dečijem sajmu u Beogradu.

USA najveće tržište

U Americi se platnene pelene najduže upotrebljavaju, a procena je da ih koristi oko 10% roditelja. Oni imaju i servise za pranje, mogućnost poručivanja iz celog sveta, kao i mnogo mama koje same šiju pelene za svoju decu.

Dva srpska modela

Dakić kaže da postoji više modela pelena od bambusa. “DajDaj” se proizvode u dva: klasična bambusica i bambusica 2u1. Klasična bambusica je pelena koja je kompletno napravljena od bambusa, sjajno upija, mekana je i odlična za noć, a preko nje je potrebno nositi zaštitne gaćice. Bambusica 2u1 na sebi već ima prišiven zaštitni sloj i zgodna je za izlaske napolje, vrtić ili kod starije dece koja su nemirnija pri presvlačenju, a to je, kako kaže Dakić, omiljeni model tata i baka.

Izvor: eKapija