Chrono – socijalno preduzeće iz Leskovca koje daje šansu marginalizovanim grupama

Chrono_131118_tw630“Zdravo a ukusno” i “bogatstvo prirode u domaćem hlebu” devize su kojima se rukovode u leskovačkoj firmi Chrono koja se bavi proizvodnjom mešavina brašna za beskvasne hlebove, oplemenjene začinskim biljem i semenjem.

Chrono je mlado socijalno preduzeće osnovano početkom 2018. godine, a kako za eKapiju kaže direktorka Valentina Bogdanović, ideja za pokretanje posla javila se kao odgovor na potrebu da se pojednostavi proces pravljenja domaćeg hleba.

– S obzirom na to da smo svi tražili nekakav režim zdrave ishrane i da smo imali problem da od specijalnih vrsta brašna koje smo kupovali na kilogram i ostalih sastojaka napravimo dobar hleb koji neće biti gnjecav i težak, došli smo na ideju da prosto sami napravimo idealne kombinacije. Naše mešavine namenjene su za pravljenje beskvasnog hleba od prirodnih i zdravih sastojaka, bez aditiva, veštačkih boja i aroma – kaže Valentina Bogdanović.

Prirodni sastojci, jednostavna priprema

Kompanija Chrono proizvodi mešavine brašna za beksvasni hleb u više varijanti – tu su samo mešavine brašna od punog zrna, specijalne vrste mešavina sa začinskim i aromatičnim biljem, zatim i mešavine namenjene dijetetskim programima i dijabetičarima, ali i one bez glutena. Za one koji vole malo pikantnije ukuse, tu je i kombinacija napravljena od integralnog pšeničnog, ražanog, ovsenog i heljdinog brašna, ljute začinske paprike, belog luka, himalajske soli i sode bikarbone.

Osim u kvalitetu, tajna Chrono mešavina krije se i u jednostavnosti pripreme. Izaberete željenu mešavinu, dodate odgovarajuću količinu vode, promešate i stavite smesu na pečenje. Rezultet je uvek isti – kvalitetan beskvasni hleb. Sve mešavine napravljene su od potpuno prirodnih sastojaka i sirovina koje se nabavljaju uglavnom od lokalnih proizvođača.

– U proizvodnji brašna vodimo se devizom “zdravo a ukusno”, a to postižemo koristeći najbolja brašna od punog zrna i aromatično bilje, dizajnirajući smele kombinacije i ukuse zbog kojih nam se kupci stalno vraćaju. Posedujemo i modernu proizvodnu liniju koja omogućava pakovanje u zaštićenoj atmosferi i produžava rok trajanja i do dve godine, čuvajući proizvod na najbolji mogući način – kaže Bogdanović za eKapiju.

“Magična bašta” za još bogatiji ukus hleba

44178281_701897566835672_2223117695665045504_n

Kompanija Chrono je kao poseban proizvod razvila i liniju začinskog bilja “Magična bašta”. Reč je po začinskim mešavinama poznatih u celom svetu, kao što su meksička, italijanska, mediteranska i provansalska ijanta.

 – Začinsko bilje je sa našeg podneblja, može se dodavati Chrono mešavinama za bogatiju aromu hleba, ali se može koristiti i kao poseban proizvod i naći svoje posebno mesto na tržištu začina. U cilju promocije ovog proizvoda angažovani su i lokalni umetnici, a na svakoj kesici nalazi se i potpis umetnika koji je radio dizajn za ambalažu.

Chrono je potpuno socijalno preduzeće, koje prevashodno daje šansu pripadnicima marginalizovanih grupa.

– Posebno smo ponosni na činjenicu da smo u potpunosti socijalno preduzeće koje zapošljava isključivo pripadnike marginalizovanih kategorija i kroz promociju lokalnih vrednosti pomažemo da pojedini članovi zajednice samostalno ostvaruju zaradu. Na taj način doprinosimo i stvaranju boljeg socijalnog okruženja – ističe za eKapiju Valentina Bogdanović.

Kako kaže, kompanija Chrono je još pre godinu dana počela da radi sa malim radnjama, u drugačijem pakovanju, ručno rađenom, ispitujući potrebe tržišta i učeći o svojim proizvodima. Rezultat toga jeste novi koncept i ambiciozniji pristup tržištu.

– Odlučili smo da krenemo sa distributerima i velikim trgovinskim lancima. Promenili smo ambalažu, izgradili partnerstva koja nam pomažu u razvoju, napravili atraktivno pakovanje koje može da se nađe i na inostranom tržištu, tako da se nadam da će se naši proizvod i uskoro naći na policama nekog većeg trgovinskog lanca.

Dobra šansa za to svakako je bio i Belgrade Food Show koji je nedavno održan u hotelu Crowne Plaza u Beogradu.

– Prezadovoljni smo sajmom, interesovanje je veliko, komentari nakon degustacije hleba na štandu su jako dobri, kao i na dizajn pakovanja, koji se ističe kao poseban i privlači pažnju posetilaca. S obzirom na to da smo sa eksperimentalnom proizvodnjom krenuli prošlog meseca i još uvek nas nema u prodaji, nadamo se da će se dogovorene saradnje obistiniti i da će se naši proizvodi u najskorijem mogućem vremenu naći na policama velikih trgovinskih lanaca, kako bi bili dostupni kupcima širom zemlje.

Bogdanović kaže da se na početku poslovanja ne mogu jasno sagledati svi izazovi sa kojima ćete se susresti u toku rada, ali, neki od najznačajnijih jesu obrtna sredstva i plasman proizvoda na tržište sa efikasnom naplatom kako bi se proizvodnja odvijala bez zastoja.

Izvor: eKapija, D. Obradović

Foto: Chrono