Sve je više žena koje se opredeljuju za preduzetništvo

biljana“Zaista verujem da će se promeniti klima za žene preduzetnice i da će žene sve više pokretati svoje biznise i shvatiti kolika je važnost ekonomske samostalnosti za njih same i njihove porodice”, izjavila je u intervjuu za naš portal Biljana Planić, direktorka turističke agencije “Atos plus” u Kragujevcu i predsednica Asocijacije poslovnih žena “Vizija”.

Ona je dobitnica više nagrada: Najžena XXI veka, Cvet uspeha za ženu zmaja, Dama godine, Šampion turizma, a Grad Kragujevac je 2018. godine nagradio Đurđevdanskom nagradom grada, najvećim priznanjem za oblast preduzetništva.

 

Kako ste postali preduzetnica?
Preduzetnica sam postala iz nužde, kao i većina preduzetnica u Srbiji. Posle 14 godina rada u gigantu, fabrici automobila “Zavodi Crvena zastava”, kao prevodilac, ostala sam bez posla. U 37-oj godini verovala sam da nije strašno biti na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje, jer sam već imala više od decenije radnog staža. Međutim, moja nezaposlenost se odužila. Posle tri godine čekanja ukazala mi se prilika da zbog znanja jezika krenem sa radom u turističkoj agenciji samo jednu sezonu koja traje tri meseca. Imala sam utisak da je taj posao stvoren za mene! Sezona je prošla, ja sam upisala fakultet, u roku ga završila, u međuvremenu radila sezone i spremala se, ne s namerom, da jednog dana imam svoju agenciju.

Koje su prednosti i mane preduzetništva?
Prednosti i mane sopstvenog posla su onakve kakve ih vi kreirate. Poznata rečenica: sam upravljaš svojim vremenom je ustvari odlika tvoje posvećenosti poslu. Vreme je tu fleksibilan pojam. Ja volim svoj posao i to je meni osnovni pokretač. Naravno da se umorim, ali nikada toliko da želim da sve napustim. Naprotiv, duboko udahnem, izbrojim do 100 (a nekad i više), izdahnem i nastavim… Mislite da mi je bilo lako? Naravno da nije, trebalo je mnogo dana da shvatim koliko je početak težak i koliko me tanka linija deli od odustajanja! Ali, kada ste sami sa troje dece i na pragu četvrte decenije, da li imate pravo na odustajanje? I tako je sve krenulo…sporim koracima, ali napred!

Kako ste i zašto osnovali Udruženje?
Posle dve godine rada kao preduzetnica, osetila sam potrebu da spojim žene preduzetnice u Udruženje, da bi bile bliže, da bi spojile svoja iskustva i da bi u našem gradu shvatili da i mi žene postojimo kao privredici.

Čime se bavi Udruženje i koji su mu ciljevi?
Udruženje je osnovano 2010. godine s ciljem da promoviše preduzetništvo i pomaže prvenstveno ženama da osnivaju i razvijaju sopstvene biznise. Vremenom se ukazala šansa da radimo Bazare starih zanata i posle njih smo i osnovali sekciju starih zanata pri Udruženju. Kroz razne aktivnosti povećale smo svoju vidljivost i time dobile šansu da, kroz besplatnu franšizu, firme “Bio Idea” iz Beograda počnemo da pravimo ručno rađene sapune kroz formu socijalnog preduzetništva. Tako je i počelo sa radom socijalno preduzeće “Vizija”, sada još u povoju, jer u Srbiji i ne postoji zakon o socijalnom preduzetništvu tako da za sada imamo malu vidljivost, ali veliku podršku Skupštine grada.

Da li mislte da je lakše ženama preduzetnicama?
Ne mislim da je lako biti žena preduzetnica, počevši od rodnih predrasuda, pa sve do spoticanja muških šovinista. Ali, mene lično, to nikada nije sprečilo da idem napred, gradim svoju karijeru (eto ove godine je decenija rada iza mene), i da se kao i uvek, ne obazirem na one koje me vuku unazad ili spotiču. Za sve treba imati hrabrosti i podršku porodice, roditelja, partnera i dece. Bez toga je teško, ali ne i nemoguće.

Da li se nadate poboljšanju uslova za rad preduzetnica?
Zaista verujem da će se promeniti klima za žene preduzetnice i da će žene sve više pokretati svoje biznise i shvatiti kolika je važnost ekonomske samostalnosti za njih same i njihove porodice.  Naše Udruženje konstantno radi na promociji preduzetništva, pa se iskreno nadamo da će naša priča pomoći drugim ženama da započnu sopstvene biznise. Mi smo uvek tu za podršku i savete.

Imate li neku poruku za buduće i sadašnje preduzetnice?
Moja poruka bi bila: Nemoguće je samo ono što vi ne želite!  Zato, uz osmeh na licu i ljubav u srcu, nema prepreke koju ne možete preskočiti ili zaobići, odluka je vaša!

Biljana Lazarević, senior consultant Casa Forte

Izvor: Ekonomski